Selecteer een pagina

De kracht van stil zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen….

Nou dames…daar komt het. Ik besef dat ik nu nogal wat ga losmaken.. Ik ga jullie uitnodigen om stil te worden.. Ja stil worden..

Ik richt me nu tot jou ja: vrouw, vriendin, moeder, echtgenote, werkneemster en iedereen van het vrouwelijke geslacht die ik niet genoemd heb..

Ik hoor je zeggen: ”Stil worden??? Ja.. natúúrlijk…

tumblr_inline_mhie3oq37g1qz4rgp (1)

”Hallo.. weet je wel wat ik allemaal moet doen op een dag? Ik begin om 6 uur met mijn eerste wasmachinelading. Stop die van vannacht in de droger.. Haal de vaatwasser leeg, Even douchen.. ontbijt klaarzetten.. lunchpakketjes maken voor de kids of hubby..racen tegen de klok om het “spul” op tijd op school en op het dagverblijf te krijgen en daarna rennen naar het werk…Ik ben nl. niet alleen moeder.. ik heb ook een baan! Dan ga ik direct na het werk snel langs de supermarkt om daarna de buitenschoolse opvang in te haasten. Racen naar huis.. en eten klaarmaken. Is de keuken aan de kant en zitten de kids schoon in hun pyjama dan pakken we onze sporttas in om naar de sportschool te gaan en daarna nog even een kop koffie drinken bij een vriendin want je mag je sociale contacten niet verwaarlozen “.. En ja…ik weet waar ik het over heb.. dit voorbeeld was ik en met mij miljoenen vrouwen..

Maar waarom zou je stil willen worden? En misschien kan je “willen” beter vervangen door “moeten” ( ik gebruik het woord moeten zelden maar in deze context gebruik ik het toch om je aan te geven hoe belangrijk stilte is en kan zijn voor je leven.)

In deze drukke samenleving wordt je gebombardeerd door allerlei prikkels. Vooral social media zet je continue onder druk. Heel de dag door actie en reactie. Je volle agenda, je gezin, relaties en je “gewone” sociale leven vragen ook de noodzakelijke aandacht. Hoe bedoel je rustmomenten? Het leven is vol en druk.

Wanneer heb jij je tijd gegund voor een moment van rust en reflectie? Gun je jezelf sowieso wel eens zo’n moment(je)? Pas wanneer je stil wordt ontdek je hoe druk je bent. Je hoofd zit vol met van alles. Eigen bedenksels en gedachten van anderen. Soms is het tijd voor een break, even lekker stil zijn en ontspannen. Het kan een verademing zijn om stil te worden.

Echter, stil worden gaat niet zonder slag of stoot. Als je lange tijd geen aandacht hebt gegeven aan ‘je ziel’, kan diezelfde stilte behoorlijk wat onrust met zich meebrengen. Tijdens mijn eerste stilteweekend begon ik van “ellende” met mezelf te praten om die stilte te doorbreken. Gedachten, niet afgemaakte gesprekken, onopgeloste conflicten en onverwerkte gebeurtenissen buitelden als het ware over elkaar heen toen ik tijd nam voor mezelf. Toen ik (eindelijk..) de tijd nam om stil te worden..