Selecteer een pagina

Mopperen? Of…..

Dankbaar leven – de basis van geluk –

Het leven is niet altijd roze. Hoe blijf je blij als situaties helemaal niet gaan zoals jij het wilt? Hoe hou je zicht op dat zilveren randje rond iedere wolk?

Dankbaar

Dankbaarheid heeft een enorme kracht. Als je elke dag de tijd neemt om dankbaar te zijn, dan kan dat je leven een enorme positieve boost geven. Het is de eenvoudigste manier om negativiteit uit je leven te laten verdwijnen.

dankbaarEn het werkt ècht! Ik ben er achter gekomen dat dankbaarheid een manier is om meer geluk te vinden in mijn leven. Ik sta namelijk dagelijks stil bij wat ik heb en dan kan ik niet anders dan daar simpelweg dankbaar voor en blij over zijn. Ik word tegenwoordig met een lach wakker en begin gewoon te danken. Ik ben dankbaar voor de nieuwe dag, dankbaar voor mijn gezondheid, dankbaar voor mijn successen, dankbaar voor mijn kinderen, dankbaar voor mijn kansen, dankbaar dat ik iedere ochtend een wandeling kan maken in mijn favoriete natuurgebied en dankbaar dat ik daar zo van kan genieten..

Door iedere dag bewust te benoemen waar ik dankbaar voor ben, word ik rustig en begin ik ook relaxt aan mijn dag. Ik geef als het ware informatie aan mijn onderbewustzijn dat mijn leven goed is, en onbewust (of bewust) (her)programmeer ik daarmee mijzelf op die manier.

Zelfs als mijn leven even niet perfect is, dan nog blijf ik dankbaar voor mijn leven, maar óók voor mijn tegenslagen. Wanneer ik bijvoorbeeld vroeg in de ochtend loop te wandelen, word ik, als ik een tegenslag heb moeten incasseren, weer blij en dankbaar om soms die hele kleine dingen.. ik zie een egeltje of de zon die prachtig opkomt of een ondeugende beagle die door het dolle aan het rennen is en niet luistert naar zijn baasje…. En dan verdwijnen die wat sombere gedachten als vanzelf. Dan bekijk ik het positief en sta dan stil en waardeer de andere kansen die zich vanzelf wel weer zullen aandienen.

Dankbaarheid niets voor jou?

Misschien spreekt de term dankbaarheid je niet zo aan. Gebruik dan bij het verder lezen voor jezelf de woorden “Blij zijn met” in plaats van “Dankbaar zijn voor”. De effecten zijn hetzelfde.

Waarom helpt dankbaar zijn

Wanneer ik dankbaar voor iets ben, dan ben ik blij met wat ik heb of met wat ik heb ervaren. Dat gevoel laat op dat moment weinig tot geen ruimte voor andere, negatieve, gevoelens. Ik voel me prettig wanneer ik echt diep dankbaar voor iets ben. Het is als de zon op mijn gezicht die ervoor zorgt dat ik me blij en gelukkig voel. Door me te focussen op die dankbaarheid, richt ik mijn aandacht op dingen die ik fijn vind, in plaats van dingen die ik juist niet in mijn leven wil. Ik heb ondervonden dat ik daardoor dan juist de positieve dingen aantrek, waardoor ik meer overvloed in mijn leven krijg.

Ander perspectief

Dankbaar zijn, geeft mijn leven een ander perspectief. Het is alsof alles een andere kleur en een andere intentie krijgt. In plaats van te kijken naar alles wat ik zou willen en naar alles wat er mislukt in mijn leven ben ik even gericht op iets wat mij oprecht blij maakt. Ik verleg als het ware mijn focus van kijken naar zaken die mij een negatief gevoel geven, naar zaken met een positieve lading.

De kracht van dankbaarheid

Toen ik veel zorgen aan mijn hoofd had (omdat er te veel rekeningen waren en ik structureel aan het einde van mijn geld een paar dagen tekort kwam), probeerde ik juist de grotere en belangrijkere dingen in mijn leven te waarderen. Ik begon dan met dankbaar te zijn voor het feit dat ik leefde, hier in Nederland. Ik ging dan bewust denken aan de maaltijden die ik voor mij en mijn jongens op tafel kon zetten, ondanks al die vervelende rekeningen. Ging ik het dak boven mijn hoofd bewust waarderen, de frisse lucht die ik kon inademen en het schone water dat ik kon drinken en iedere ochtend heerlijk wakker kon worden onder een warme douche.. Veel mensen in derde wereldlanden hebben deze luxe dingen niet. Door juist die dingen te waarderen, kon ik van een toestand van zorgen naar een van “ik heb het toch niet zo slecht als ik dacht” gevoel overstappen.

Maar waar komt dankbaarheid de stilte tegen?

Wanneer je dankbaar bent, kom je in een staat van verwondering. En wanneer verwondering om de hoek komt kijken en het denken wegvalt, maakt stilte haar intrede. Verwondering wacht namelijk in de stilte. Je wordt toch spontaan stil als het tot je doordringt dat er zoveel dingen zijn waar je met je verstand niet bij kunt. Waar je geen grip op hebt.. Kijk maar naar de wonderen van de natuur.. Als ik alleen al kijk naar het mysterie van hoe nieuw leven ontstaat, word ik spontaan stil.. Misschien hier en daar een klein aaah-tje of oooh-tje maar daar houdt het dan ook echt op.. Ik denk dat mensen zich altijd hebben verwonderd wanneer het leven zich aandiende. Het is en blijft een geheim.. een raadsel.. en dat maakt dus stil.. stil van dankbaarheid.. stil en vol van verwondering…

Een zaak van het hart

Maar waarom verwonderen we ons dan zo weinig? Met als resultaat dat je daardoor de stilte constant misloopt! Ik denk dat de verwondering vaak zo ver te zoeken is, omdat we met z’n allen zo ontzettend in ons hoofd zitten. En daarom zitten wij met een enorme kloof tussen ons hoofd en ons hart opgescheept. Tussen denken en ervaren. Ons hoofd wil begrijpen en grip op iets krijgen. Dit is precies het tegenovergestelde van verwondering, want verwonderen doe je over wat je gewoon niet ‘vatten’ kunt. Verwondering ontstaat in de directe ontmoeting met dat wat mysterieus of majestueus is. Betrek daarom stilte in je leven, want die stilte herbergt verwondering en een verwachting van grootse dingen waar je dan weer dankbaar voor kunt zijn…

 

 

Hoe begin je met dankbaar leven?

In de volgende blog geef ik je een aantal handige tips!