Selecteer een pagina

Dankbaar leven? Vooral een kwestie van veel oefenen en blijven oefenen

Een dankbaarder mens word je echter niet zomaar, heb ik ontdekt. Je hebt er wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig, zodat danken steeds meer onderdeel van je leven wordt, een way of life als het ware.. . En dat heeft tijd nodig. Maar het loont, want ik ben er echt achter gekomen dat dankbaarheid mij gelukkig maakt. Hoe vaker ik mij dankbaar voel, des te mooier mijn leven wordt, dus waarom zou dat bij jou niet zo zijn?

Maar hoe kun je je op een dagelijkse basis dankbaarder voelen?

Je zou eens kunnen beginnen om het leven te zien als bijzonder. Door te erkennen dat het leven een wonder is. Dat het bijzonder en speciaal is. Als je dat niet erkent, daalt je geluksniveau namelijk. Je voelt je veel gelukkiger wanneer je je leven ziet voor het wonder dat het is. En als je dat doet, stijgt je geluksniveau.

Dankbaarheid is een gevoel dat het wonder terugbrengt in je leven. Hoe vaker jij je dankbaar voelt, des te gelukkiger je zult zijn. Maar hoe kan je iedere dag dankbaar zijn, je dankbaar voelen? Hoe doe je dat?

 

Hieronder een aantal handige tips.

• Ontwikkel een besef om dankbaar te zijn..óók voor imperfecte dingen

Imperfecte dingen kunnen toch perfect zijn. Je kunt naar de wereld kijken en overal imperfectie zien. Al deze dingen die niet goed zijn, die niet kloppen, geven je weinig reden om je dankbaar te voelen en vooral heel veel reden om cynisch of ontevreden te zijn. Wanneer je echter om je heen kan kijken en imperfecte dingen als perfect kan beschouwen, dan ziet het er ineens heel anders uit. Dan is het leven ineens precies goed zoals het is. Perfectie is dan overal. Jij bent perfect, precies goed zoals je bent. De mensen om je heen zijn goed zoals ze zijn, de natuur is perfect, het leven is perfect zoals het op dit moment is. Perfect met alle imperfecties, met alle tekortkomingen.

Door dit gegeven te waarderen, kan je over zoveel meer dingen dankbaar zijn. Alles hoeft niet te lopen zoals jij wilt om toch mooi te zijn. Je hoeft jouw leven niet volgens het boekje te leven om gewaardeerd te worden. Je mag dankbaar zijn voor zowel fijne als vervelende gebeurtenissen, je kunt daarom dankbaar zijn voor alles wat niet perfect is.

• Help anderen

Als je snel wilt leren, dan gaat dat het best door andere mensen te leren. Stimuleer en help mensen om je heen om zich dankbaarder te voelen. Vraag ze bijvoorbeeld wat er op dit moment allemaal goed gaat in hun leven, waar ze het meest tevreden over zijn, waarvoor ze zich dankbaar voelen. Dit levert niet alleen interessante, positieve gesprekken op, je helpt bovendien een omgeving te creëren waarin mensen positiever praten en het leven meer en meer gaan waarderen.

• Iedere dag dankbaar..

Het voelen en uiten van dankbaarheid kan je jezelf aanleren. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ‘s ochtends te bedenken waarvoor je vandaag allemaal dankbaar kunt zijn. Ontwikkel een routine om je dankbaar te voelen en voor je het weet wordt het een gewoonte, een tweede natuur. Voel je bijvoorbeeld dankbaar als je een rondje met de hond loopt, of wanneer je wekker afgaat. Of hou een dagboek bij en schrijf elke dag wat er allemaal goed is aan je leven. Wanneer je je vaak dankbaar voelt, dan word je een dankbaar mens. Dan ervaar je geluk op een dagelijkse basis, en krijgt je leven veel meer glans dan wanneer je hier geen gewoonte van maakt.

• Zoek het positieve in het negatieve

Wanneer dingen verkeerd gaan, is het makkelijk om negatief te worden. Je weet wat er allemaal mis is en dan is het verleidelijk om dat keer op keer te herhalen. Voor je het weet loop je de hele dag te mopperen. Maak er een gewoonte van om in iedere negatieve gebeurtenis de positieve aspecten te zoeken.

Wanneer je dat iedere dag doet, dan zal je dag, ondanks die overduidelijk aanwezige negatieve aspecten, altijd een positief karakter hebben.

 

Tel je zegeningen

– misschien behoorlijk afgezaagd – maar besef wel dat hier een kracht vanuit gaat die je leven in positieve zin gaat veranderen. Dankbaarheid en dat gevoel van verwondering en dank, zorgt ervoor dat je je hoofd even uitschakelt en voor een moment vergeet wat er allemaal niet goed is of ontbreekt in je leven. Dan stop je met klagen over het verleden, maak je je geen zorgen over te toekomst maar dan ben je dankbaar voor dit moment. Want nu is alles wat je werkelijk hebt…